Årsredovisning 2021

107 336 kronor

Så mycket samlade vi in under 2021!

Här kan du läsa mer om hur vi fördelade pengarna.

Hit gick pengarna

Under 2021 gick 102 procent av våra insamlade medel oavkortat till föreningens biståndsprojekt i östra Lettland. 

Växthus-projektet

36 581 kronor gick till Växthusprojektet. Till största del för att finansiera bygget av det nya uteköket i anknytning till växthusen i Gaujiena. Hör styrelseledamot Josefine Sundberg och Elga Racene, vår operatör i Lettland, berätta mer om projektet i filmen ovan.

Hjälp-sändningar

18 755 kronor användes till att betala frakten av våra och Dakapos hjälpsändningar med kläder från Näsviken till Gaujiena i Lettland. Hör styrelseledamot Oskar Pousard och f.d. vice ordförande Erik Bäckström berätta mer om detta viktiga samarbete i filmen ovan.

En drogfri barndom

14 230 kronor gick till stöd för det årliga musiklägret Vitoleni som varje år arrangeras i Gaujiena för ungdomar från hela Baltikum. Vårt bidrag möjliggör för barn och ungdomar från trakten som saknar ekonomiska förutsättningar att delta i lägret. En del gick även till att köpa in och installera varmvattenberedare till duscharna i musikskolans nya lokaler.

Biståndsresor

14 240 kronor kostade biståndsresan som skulle ha genomförts under verksamhetsåret men som sköts fram till 2022 på grund av pandemin.

Pengagåvor

8 000 kronor skänktes bort som direkta pengagåvor till de mest behövande för att exempelvis kunna betala elräkningen eller hyran.

Matpaket

5 021 kronor användes till att dela ut matpaket till behövande i samband med julhelgerna. Matpaketen köps in i den lokala butiken i Gaujiena och innehåller torrvaror och konserver som håller över tid. Ett matpaket räcker i cirka 3 veckor för en genomsnittlig barnfamilj. I vanliga fall brukar vi dela ut matpaket i samband med våra biståndsresor, men då inga resor genomfördes under verksamhetsåret p.g.a. pandemin gjordes en lokal insats av vår operatör Elga.

Vill du få en detaljerad bild av verksamhetsåret 2021, läs vår verksamhets- och förvaltningsberättelse, båda fastställda av årsmötet 2022, nedan:

Styrelsens slutord (ur verksamhetsberättelsen 2021)

Verksamhetsåret 2021 har likt förra året präglats hårt av coronapandemin. Men med erfarenheter från 2020 kunde vi smidigare hitta nya vägar att arbeta på i den rådande situationen, med digitala möten och projektledning på distans. Tack vare ännu en mycket lyckad digital insamlingsgala fick vi resurser att satsa på våra biståndsprojekt.

Tack vare vår fantastiska operatör på plats i Lettland, Elga Racene, har de flesta projekt flutit på under året. Växthusprojektet har utvecklats mycket, där det planerade uteköket har byggts upp och vatten och el håller på att installeras i skrivande stund. Inom projektet En drogfri barndom har vi bidragit ekonomiskt till musiklägret Vitoleni samt finansierat varmvattenberedare till två duschar i kulturskolans nya lokaler i Gaujiena, där lägerdeltagarna bodde. Vi har skickat två hjälpsändningar med kläder och andra förnödenheter i samarbete med Dakapo. Trots att vi inte har kunnat genomföra någon resa har det ändå delats ut matpaket och pengagåvor till behövande. Ett undantag blev dock sommarlägret som tvingades ställas in på grund av hög smittspridning i Lettland under sommaren.

Vi har lagt en summa på en planerad styrelseresa som blev tvungen att skjutas fram på grund av smittspridning och restriktioner. Men resan kommer att genomföras och är planerad att äga rum under februari 2022 om allt går som det ska.

Med erfarenhet av två år av pandemi kan styrelsen konstatera att det går att bedriva biståndsverksamhet även i kristider. Tack vare en handlingskraftig förening, väl etablerade kontakter och samarbetspartners har vi kunnat lösa alla situationer även när förutsättningarna förändrats i snabb takt. Styrelsen ser fram emot ett nytt verksamhetsår där vi äntligen får återse Gaujiena och Lettland igen.