Årsredovisning 2022

129 499 kronor

Så mycket samlade vi in under 2022!

Här kan du läsa mer om hur vi fördelade pengarna.

Hit gick pengarna

Under 2022 gick 92,5 procent av våra insamlade medel oavkortat till föreningens biståndsprojekt i östra Lettland.

Integration och flyktinghjälp

63 238 kronor gick till akuta insatser och flera integrationsprojekt till förmån för de ukrainska flyktingar som anlände till Gaujiena med omnejd under året. Det har handlat om inköp av sängar till flyktingboenden och projekt för att stärka gemenskapen och integrera flyktingarna i samhället.

Hjälp-sändningar

18 755 kronor användes till att betala frakten av våra och Dakapos hjälpsändningar med kläder från Näsviken till Gaujiena i Lettland. Hör styrelseledamot Oskar Pousard och f.d. vice ordförande Erik Bäckström berätta mer om detta viktiga samarbete i filmen ovan.

Biståndsresor

12 162 kronor kostade biståndsresan som genomfördes under sommaren.

Pengagåvor

10 731 kronor skänktes som direkta pengagåvor till de mest behövande för att exempelvis kunna betala elräkningen eller hyran.

Matpaket

7 035 kronor användes till att dela ut matpaket till behövande i samband biståndsresan i somras samt under jul- och nyår. Matpaketen köps in i den lokala butiken i Gaujiena och innehåller torrvaror och konserver som håller över tid. Ett matpaket räcker i cirka 3 veckor för en genomsnittlig barnfamilj.

Studie-stipendium

5 375 kronor gick till ett studiestipendium till en behövande ungdom i form av ekonomiskt stöd för körkortsutbildning.

Punktinsatser

1 518 kronor gick till olika punktinsatser.

Växthus-projektet

1 038 kronor gick till Växthusprojektet. Hör styrelseledamot Josefine Sundberg och Elga Racene, vår operatör i Lettland, berätta mer om projektet i filmen ovan.

Vill du få en detaljerad bild av verksamhetsåret 2022, läs vår verksamhets- och förvaltningsberättelse, båda fastställda av årsmötet 2023, nedan:

Styrelsens slutord (ur verksamhetsberättelsen 2022)

Verksamhetsåret 2022 blev året då vi äntligen fick återse Lettland efter två år av pandemi och reserestriktioner. När en kris lugnade ner sig dök dock nästa kris upp med kriget i Ukraina. Med de höjda mat- och energipriserna och den skenande inflationen har levnadsvillkoren försämrats kraftigt på den lettiska landsbygden, på en nivå vi inte har sett sedan 90-talet.

Flertalet ukrainska flyktingar har kommit till Gaujiena under året. Under medlemsresan i somras fick vi bevittna hur det sociala skyddsnätet i Lettland inte lyckas täcka de behov som finns för dessa utsatta människor. Detta har dels lett till att många av de personer vi hjälper genom våra projekt nu engagerar sig och i sin tur hjälper de ukrainska flyktingarna. Vi har under året startat flera integrationsprojekt och gjort flera riktade insatser för att underlätta livet för de nyanlända. Inget av detta hade varit möjligt utan Elga Racene, vår fantastiska operatör på plats i Lettland. Under året har hon lyckats navigera oss genom livsavgörande akuta insatser och projekt för att stärka gemenskapen och integrera flyktingarna i samhället. Det har handlat om matpaket, sängar och vinterkläder samt flera större projekt som syftar till att knyta band mellan den lokala befolkningen och flyktingarna.

Redan i somras när vi var på plats mötte vi en situation vi inte har sett sedan finanskrisen 2009. Vi mötte människor som berättade om hur deras hyrorna hade höjts med flera hundra procent. Flera familjer vittnade om en stor oro inför vintern, då de redan under sommaren hade svårt att få ekonomin att gå ihop. En ensamstående pappa berättade att han redan där och då fick prioritera så att barnen fick mat i första hand, men såg framför sig en vinter där valet skulle stå mellan mat till barnen eller värme i huset. I skrivande stund är vintern här och vi ser hur oron från i somras har blivit verklighet, om möjligt ännu värre än befarat. Elga har rapporterat om hur räkningarna från värmeverket har skenat i höjden, något som kommit som en chock för invånarna, som redan kämpar med extrema elräkningar och matkostnader. Inflationen i landet ligger på över 20 procent, vilket är den högsta i hela EU. Det går inte att beskriva det som något annat än en extrem situation som pågår i Lettland just nu.

Det här verksamhetsåret har vi varit tvungna att prioritera att hjälpa till där det har varit som allra värst. Vi ser att vi under 2023 behöver mer resurser för att kunna räcka till, då behovet är större än någonsin.