Årsredovisning 2019

278 513 kronor

Så mycket samlade vi in under 2019!

Här kan du läsa mer om hur vi fördelade pengarna.

Hit gick pengarna

Under 2019 gick 103 procent av våra insamlade medel oavkortat till föreningens biståndsprojekt i östra Lettland.

Sommarläger

16 446 kronor användes till att arrangera årets sommarläger för 6 barnfamiljer i stort behov av stöd. Årets läger kretsade som traditionen bjuder runt odling men i år mer självständigt än tidigare. Det blev också en mycket uppskattad dagsutflykt till ett tivoli, där barnen och föräldrarna fick ha roligt ihop en hel dag. Även i år medverkade en psykolog under lägret som stöttade föräldrarna i deras föräldraskap.

Växthus-projektet

19 373 kronor användes i år till Växthusprojektet. En stor del gick till att etablera projektet i byn Mēri, dit vi köpte ett växthus som sattes i bruk under våren. I Gaujiena kom odlingarna också igång och resulterade i en återkommande lördagsmarknad där projektdeltagarna säljer överskottet från odlingarna och på så sätt kan utöka hushållskassan.

En drogfri barndom

10 610 kronor användes till att stötta de lokala kultur- och idrottsaktiviteterna i vårt projekt "En drogfri barndom". Vi stöttade bl.a den lokala kulturskolan med en summa för att möjliggöra för barn utan ekonomiska förutsättningar att delta i det årliga musiklägret och vi stöttade den lokala ungdomsledaren med idrottsredskap och -kläder.

Tygkasse-projektet

10 463 kronor användes till att starta igång Tygkasseprojektet. Projektet går ut på att utsatta och arbetslösa får möjlighet att sy tygkassar av oanvändbara Dakapo-kläder som hämtas av oss i samband med våra biståndsresor och   sedan säljs på Dakapos butiker i Näsviken. Deltagarna får 5€ per kasse de syr och vi säljer dem för 50 kronor.

Matpaket

17 390 kronor användes till att köpa in matpaket som delades ut till behövande under årets biståndsresor. Ett matpaket kostar cirka 100 kronor och räcker i upp till 3 veckor för en genomsnittlig familj.

Biståndsresor

174 771 kronor kostade årets biståndsresor. Resorna betalades av resenärerna själva samt sponsorer, men vi tycker att det är viktigt att visa denna summa i detta sammanhang då det är en avgörande del i vårt biståndsarbete.

Hjälpsändningar

15 730 kronor användes till att betala frakten av våra och Dakapos hjälpsändningar med kläder från Näsviken till Gaujiena i Lettland.

Pengagåvor

21 442 kronor skänktes bort som direkta pengagåvor till de mest behövande för att exempelvis kunna betala elräkningen eller hyran.

Övrigt

649 kronor användes till att köpa snacks till ett kalas för barnen på barnhemmet i Gaujiena samt en nyårsgåva till en behövande familj.

Vill du få en detaljerad bild av verksamhetsåret 2019, läs vår verksamhets- och förvaltningsberättelse, båda fastställda av årsmötet 2020, nedan:

Stort tack för allt stöd under 2019!